In 2004 maakte Walter Baele en Ron Boszhard een parodie op een aantal TROS programma’s ivm het 40 jarig bestaan van de omroep!
Alle Remmen los klik hier
De TROS werd opgericht in 1964 door mr. Henri Minderop als reactie op de invoering van de anti-REM-wet. Vanaf het REM-eiland had een piratenomroep, TV Noordzee, korte tijd televisieprogramma’s uitgezonden van buiten de Nederlandse territoriale wateren. De overheid kon eerst niet optreden maar maakte hier door deze speciale wet toch een eind aan. Maar vele kijkers misten de leuke programma’s. De “erfgenamen” van het REM-eiland sprongen daarop in. Zij wisten in korte tijd van aspirant-omroep via de C- en de B-status uit te groeien tot een A-omroep. Ze nam ook omroepsters van het REM-eiland over (onder anderen Mary Schuurman).
In het verzuilde omroepbestel, waarin de deelnemers alle in de jaren twintig waren ontstaan, was de komst van de TROS als een steen in de vijver. De nieuwe omroep ging niet uit van godsdienstige of politieke beginselen en wilde alleen de programma’s brengen die de kijkers wilden zien.
De kijkers wilden vooral Amerikaanse series en luchtige programma’s zien, dat bleek al spoedig. En ook de oude omroepen gingen uit lijfsbehoud meer van zulke programma’s uitzenden. Dit verschijnsel werd al snel vertrossing genoemd. Vooral in de jaren zeventig lag dit nogal onder vuur: sommigen vonden dat de oude omroepen niet moesten buigen voor een op plezier en gemak gerichte houding en “oppervlakkigheid” van de gemiddelde kijker en zich moesten (blijven) richten op educatie, cultuur, zingeving, met een politieke c.q. levensbeschouwelijke ondertoon. Dat paste immers bij hun oorsprong. De concurrentiestrijd was (behalve bij de Evangelische Omroep) echter sterker dan het principe.
De TROS stond in de jaren zeventig ook als “rechts” bekend. Dit kwam vooral door haar actualiteitenrubriek TROS Aktuamet presentator Wibo van de Linde, die VVD-achtige standpunten in de ether bracht. Dat viel bij de grotendeels progressieve media niet goed, vooral toen bleek dat arbeiders -de traditionele achterban van de VARA- liever naar de ontspannende programma’s van de TROS keken dan naar “hun” sociaaldemocratische omroep.
Op 6 mei 2011 werd bekend dat AVRO en TROS een fusie onderzoeken, dit naar aanleiding van kabinetsplannen om het aantal publieke omroepen te verminderen. Beide omroepbedrijven fuseerden uiteindelijk op 1 januari 2014, maar de losse merknamen bleven overeind. Nieuwe titels werden vanaf dat moment gelanceerd onder de merknaam AVROTROS. Na de feestelijkheden op zaterdag 6 september 2014 in het kader van ’50 Jaar TROS’, is de fusieomroep definitief verdergaan onder de nieuwe merknaam AVROTROS en verdwenen de logo’s en afzond