2007-2010 Te land, ter zee en in de lucht

Te land, ter zee en in de lucht is een van de belangrijkste en bekendste programma’s van de TROS. Tevens is dit het langstlopende programma van de Nederlandse televisie. De eerste uitzending was in 1971. In dit programma staan mensen centraal die met zelfgemaakte auto’s, boten, vliegtuigen en andere vervoermiddelen een poging doen om een parcours af te leggen, dat meestal ergens in Nederland opgebouwd staat.

Op een dag zag Tv-producent René Stokvis een foto in een Engelse krant van een piloot die met een tuig van de Tower Bridge afsprong. Op dat moment wist de producent het: hij gaat proberen mensen te laten vliegen. In 1971 werd dit werkelijkheid: het onderdeel Vlieg er eens Uit kwam voor het eerst op Tv. Kandidaten moesten met een zelfgemaakt ‘vliegtuig’ van een verhoging springen en zo lang mogelijk in de lucht blijven zweven. Deze uitzending werd opgenomen bij de Drommedaris in Enkhuizen.

Het programma werd een enorm groot succes en René Stokvis mocht nieuwe onderdelen bedenken. Er kwamen tot de verbeelding sprekende titels als de Badkuiprace, Op Glad IJs en Loop Er Eens In. Te land, ter zee en in de lucht groeide uit tot een zeer populaire show.

Tijdens de stunts die de deelnemers aan dat programma uitvoerden, was er altijd commentaar te horen. Soms ging dat live, maar meestal werd het commentaar later opgenomen. In de tijd dat Andre van Duin het presenteerde was dat ook noodzakelijk, omdat hij als presentator en commentator niet op twee plaatsen tegelijk kon zijn. Als de commentator meneer Vreugdevol deed Van Duin het voorkomen alsof hij in een hokje in het veld zat en ook rechtstreeks bij de uitzending betrokken was. Ook in de tijd dat Jack van Gelder zowel de presentatie als het commentaar verzorgde was er sprake van een latere opname voor dat commentaar.

Het programma is in de loop der jaren door vele mensen gepresenteerd: (op volgorde van jaartal)

  • Willem van Kooten (1971-1976)
  • Peter Knegjens (1977)
  • Andre van Duin (1978-1979)
  • Willem van Kooten (1980)
  • Ron Brandsteder (1981-1982)
  • Tom Mulder (1983)
  • Jack van Gelder (1984-1996)
  • Rob Fruithof (1997)
  • Bert Kuizinga (1998-2006)
  • Ron Boszhard (2007-heden)

Achter de schermen

PROGRAMMAGEGEVENS 

Titel: Te land ter zee en in de lucht (2007-2010)
Genre: Amusement
lengte: 50 minuten
Voice-over: Tom Blom
Opnameleider: Bertus Holkema, Mark Kriek
Productieleider: Anne Claire Boots

Voor informatie klik hier

Luister ook eens naar deze podcast over Te land ter Zee en in de lucht